top of page

Preoteasa:
vocație, slujire, provocări

Preoteasa: Texte
Preoteasa: Cours

30 martie – 29 iunie 2021

Înscrierile pentru acest program de studiu s-au încheiat, în urma ocupării numărului maxim de locuri disponibile.

CDS Paris propune în premieră un curs dedicat susținerii preoteselor, pentru a răspunde nobilei misiuni încredințate lor de Domnul.
Ce constatăm astăzi este că preoții beneficiază de formări pastorale, în timp ce preotesele (în afara eventualei Facultăți de Teologie, acolo unde este cazul) nu au neapărat o susținere formativă menită să le așeze în starea de „preoteasă”, și cu atât mai puțin ceva care să le ajute „să devină”, să se îmbunătățească în „calitatea” lor de împreună-lucrătoare în slujirea pastorală. Apar multiple întrebări: Ce face dintr-o preoteasă „o bună preoteasă”? Ce activitate ar trebui ea să desfășoare? Care este rolul ei alături de preot, pentru propriii copii și pentru comunitate? Care ar fi punctele de dificultate pentru viața de preoteasă și provocările specifice actuale?

1-283_edited.jpg

Conținut

Moderatorul cursului va fi pr. Răzvan Ionescu. Cursul este structurat în douăsprezece intervenţii online via Zoom. Vor interveni un episcop, preoți și preotese. Va fi privilegiat dialogul viu între participanţi, faptul de viață fiind abordat nu atât teoretic, cât din perspectiva experienței concrete, chiar diferitele neputințe constatate putând fi prilejuri pentru o reconsiderare / reevaluare / recântărire duhovnicească. Mărturiile preoților se vor orienta dinspre simțirea de preot, de soț de preoteasă, de părinte de copii de preot și, nu în ultimul rând, de duhovnic de preotese, acolo unde este cazul, ca venire în întâmpinarea problematizării preoteselor care își doresc să împlinească viu chemarea lor. Mărturiile de preoteasă vor veni cu conștiința de împreună purtătoare de preoție cu soțul, de mame de copii de preot, de slujitoare vocaționale în parohie, de angajate în diferite meserii; ne vor ajuta să identificăm provocări specifice și posibile soluții.

Preoteasa: Texte
Preoteasa: List

Perioada de înscriere

Înscrierile pentru acest program de studiu s-au încheiat, în urma ocupării numărului maxim de locuri disponibile.

Perioada de desfășurare

30 martie – 29 iunie 2021

Cui i se adresează?

Acest modul se adresează în mod exclusiv soțiilor de clerici din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Program

Cursurile vor avea loc în serile de marți începând cu ora 20.30 (a Parisului), și vor avea o durată de 2h, din care cel puțin ultimele 30 de minute vor fi rezervate întrebărilor din partea cursanților.

Programul va debuta marți, 30 martie 2021, cu un curs inaugural, și se va încheia marți, 29 iunie 2021, cu o întâlnire concluzivă. De-a lungul acestor trei luni sunt prevăzute și două săptămâni de vacanță de Paști (26 aprilie – 9 mai 2021).

Specificații tehnice

Echipamente necesare: un calculator și o conexiune bună la Internet.

Toate cursurile vor fi ținute prin intermediul platformei ZOOM, o aplicație pentru conferințe și cursuri online bine-cunoscută de acum, care oferă o foarte bună calitate a sunetului și imaginii, asigurând totodată instrumentele necesare facilitării unui nivel ridicat de interacțiune între profesor și studenți. Debutul cursurilor va fi precedat de o sesiune de prezentare a platformei ZOOM, în cadrul căreia li se vor prezenta cursanților oportunitățile pe care aceasta ni le pune la dispoziție. Cursanții pot participa la această sesiune tehnică marți, 30 martie 2021, începând cu ora 20.00 (GMT +1), chiar înaintea sesiunii inaugurale a modulului.

Înscrieri

Înscrierile pentru acest program de studiu s-au încheiat, în urma ocupării numărului maxim de locuri disponibile.

Costuri

Taxa de înscriere este în valoare de 100 de euro, trebuind achitată înainte de 30 aprilie 2021. Plata se face prin transfer bancar, cu card de credit sau prin PayPal:

Prin transfer bancar

  • Beneficiar: C.D.S. Paris

  • IBAN: FR76 3000 3030 8500 0372 6088 879

  • BIC/SWIFT: SOGEFRPP

  • Banca: Société Générale

  • Sucursala: Paris Saint Michel

  • Adresa băncii: 10, rue Thenard, 75005 Paris

  • Comunicare: Nume_Prenume_Program de studiu (ex.: Popescu_Vasile_PAST).

Cu card de credit sau prin Paypal

Se aplică un comision de 4% din valoarea tranzacției.

Bursele CDS Paris

Persoanele care, din diferite motive, nu-și permit achitarea integrală a taxei de înscriere au posibilitatea solicitării unei burse de studiu din partea Centrului. În acest caz, completarea formularului de înscriere obișnuit trebuie însoțită de un dosar care să cuprindă următoarele documente:

  1. O scrisoare de motivație din partea solicitantei, în care să fie menționată valoarea contribuției proprii.

  2. Un Curriculum Vitae al solicitantei.

Toate acestea trebuie trimise prin e-mail la adresa secretar@teologie.eu, înainte de 5 aprilie 2021.

Echipa CDS Paris va analiza fiecare solicitare în parte și vă va informa asupra deciziei luate, în cel mai scurt timp.

Evaluarea

Dacă evoluția epidemiologică o va permite, evaluarea în urma acestui program de studiu se va face în cadrul unei întâlniri față către față a cursanților cu profesorii, ce va avea loc în toamna anului 2021 (datele exacte și locația vor fi comunicate până la sfârșitul lunii mai 2021).

Cele trei zile de lucru ale acestei întâlniri vor cuprinde, pe lângă evaluarea propriu-zisă a cursanților, o sesiune de prelegeri în plen din partea profesorilor, ateliere tematice și vizitarea câtorva obiective turistice din zona care ne va găzdui. Întreaga activitate va fi încadrată într-un program liturgic, ce va culmina cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, în ultima noapte a întâlnirii.

Evaluarea în urma acestui modul va fi una de tip colocviu, pornind de la un eseu pe care fiecare cursantă îl va fi pregătit pornind de la una din temele abordate de-a lungul celor 12 seri de curs. Îndrumări mai detaliate asupra metodologiei de evaluare vor fi puse la dispoziția cursantelor pe platforma pedagogică a CDS.

Preoteasa: formular
bottom of page